Katulapsi Peter pääsi kouluun

Kun Peter oli kuusivuotias, perheen äiti lähti kotoa pakoon väkivaltaista alkoholisti-isää. Elämä ilman äitiä tuntui niin kauhealta, että Peter karkasi kadulle, yhdeksi Nairobin Nairobin slummien kymmenistä tuhansista katulapsista. Nyt 11-vuotias Peter ei tahdo ajatellakaan katuelämää.

– Perheessämme on kolme lasta. Sisko on naimisissa ja asuu perheensä kanssa Mombasassa. Veli on vieläkin kadulla. Äitini lähti kotoa, kun olin kuusi vuotta. En tiedä, minne hän meni.

Katulapsen arkea

Synkät mietteet siivittivät Peterin kadulle lähtöä.

– Äidin lähdön jälkeen ajattelin, että parasta, mitä voin tehdä, on karata kotoa, poika muistelee.

Kadulla ei ollut turvallista, vaan Peter oli peloissaan yötä päivää. Katulapset kulkevat syystäkin liimapullo kädessä. Myrkyllisen liiman imppaaminen vie pois näläntunteen ja turruttaa pelkojen vaivaaman lapsen mielen. Päihtyneenä on helpompaa selvitä päivästä.

– Kadulla tapahtuu pahoja asioita. Kuka tahansa voi tulla ja käyttää sinua seksuaalisesti hyväksi. Ja joku voi tulla ja tappaa sinut.

– Yhtenä päivänä mies kävi kimppuuni, ja minä huusin apua. Onneksi huutoni kuultiin ja ihmiset tulivat auttamaan.

Hengenpitimikseen Peter keräsi metalliroskaa kaduilta, ja osti siitä saaduilla rahoilla ruuantähteitä hotelleista. Useimpina päivinä hän meni nukkumaan nälkäisenä ja peloissaan. Öisin, unessa, kaikki oli kuitenkin paremmin.

– Muistan unen, jossa äitini oli palannut kotiin ja minä menin kouluun.

Unelmille siivet

Myöhemmin uni kävi toteen – ainakin osittain. Fidan tukeman katulapsikeskuksen Maisha Poan työntekijät löysivät pojan kadulta ja tarjosivat apua.

– Minua rohkaistiin menemään takaisin kotiin. Minun isäni antoi anteeksi minulle, ja palasin kouluun.

Maisha Poa tarjosi tukea koulunkäynnin kustannuksiin, koulukirjoihin ja koulupukuun. Perheen äitikin käy kotona silloin tällöin, ja isä on jättänyt alkoholinkäytön. Elämä näyttää jälleen valoisan puolensa. Peter pysyy pois kadulta ja haaveilee autoinsinöörin ammatista.

– Nyt kaikki on hyvin, Peter hymyilee.

Sinun lahjoituksesi voi pelastaa Peterin kaltaisen lapsen elämän.

Tuellasi autamme heikoimmassa asemassa olevat lapset kouluun, suojelemme heitä väkivallalta ja autamme heidän perheensä köyhyydestä.

Ammattikoulutus vuodeksi

Kouluruokailut vuodeksi

Koulureppu lapselle